Útkeresések / Searching Routes

Print

a holland, flamand és magyar kulturális politikában,  2008. március 7-8.

Közép-európai Egyetem, Budapest

low_festival_logo_vertical_mini A rendszerváltást követően árgus szemmel figyeltük a nyugat-európai országok kulturális életét, a finanszírozás és irányítás módjait. Kiemelt érdeklődés övezte a holland és flamand megoldásokat, amelyek példaértékűek voltak a '68 utáni Európában. Igyekeztünk átvenni a hasznos megoldásokat, néhány illúzióval leszámoltunk és idővel megtapasztaltuk, hogy a kulturális politika ott is állandó mozgásban van és sokszor egyazon gondok feszítik, mint nálunk. Olykor ellentétes irányban mozdultak el, mint vártuk volna: periodikus visszarendeződésnek lennénk a tanúi? Az egyoldalú mintakeresés ezért fokozatosan a partnerek tapasztalatcseréje irányában mozdult el.

Ebben a jegyben került sora a holland-flamand évad keretében a három nemzet kulturális politikai fóruma. A kulturális stratégiák fő vonásait, valamint néhány kiemelt kérdéskört - a kiemelt intézmények helyzetét, a városok kulturális politikáját, a nemzeti és európai célok kapcsolódását és természetesen a finanszírozás kérdését - három szemszögből vezettük be és vitattuk meg a résztvevők bevonásával.

A tanácskozást a Budapesti Kulturális Obszervatórium készítette elő a Közép-európai Egyetem Politikatudományi Intézete valamint Művészeti és Kulturális Központja, továbbá a Leideni Egyetem Alkotó- és Előadóművészeti Kara részvételével.

A tanácskozás dossziéja tömör történeti összehasonlítást ad a holland és flamand kulturális politikáról (angolul). Rövid összefoglaló olvasható az angol nyelvű oldalon. Az obszervatóriumnál megismerhető a fórum teljes magyar nyelvű hanganyagának nyers leirata.

A tanácskozás programja és előadói


Dutch Embassy logo_bilingual  leeuwVO+belgischeambassade-hongaars+NL
 
CAC
 nka_logo_szLogo SICA cmyk
   BZ_B_log1_brw13. hungarofestVI-EN-C-Q-L+15-metsteunvan                                                 OBSZI_LOGOOCW-SPON-01 pos color